Založ si blog

B10. 5- Míňanie zarobenej mzdy v ekonomike zamestnávateľského štátu

Obsah predchádzajúceho príspevku: „B10.4- Investície do výchovy a vzdelávania občana       ako zdroja budúceho príjmu štátu“. Ak zostane občan pracovať v ekonomike rodnej krajiny, tak náklady, ktoré boli investované do jeho výchovy a vzdelávania, sa vrátia. Ak však odíde pracovať do zahraničia, jeho rodná krajina na tom stráca.

————————————————————————————-

Občan zamestnaný v cudzej krajine je až na výnimky – každodenný dojazd za prácou z prihraničných oblastí – v tejto krajine aj ubytovaný. Peniaze, ktoré v zamestnávateľskej krajine zarába, sčasti míňa na svoje každodenné, a aj dlhodobejšie potreby:

1, Zo svojej mzdy si kupuje jedlo, ošatenie, hygienické potreby, predmety denného úžitku, palivo do automobilu, platí si ubytovanie, energie, vodu, telefón, rôzne služby a i. Takýmto spôsobom odvedie do štátneho rozpočtu krajiny, v ktorej je zamestnaný, daň z pridanej hodnoty (DPH) zahrnutú do ceny tých výrobkov a služieb, ktoré si zaplatil.

A kúpou niektorých – štátom určených – výrobkov odvádza občan do štátneho rozpočtu zamestnávateľskej krajiny aj spotrebnú daň (motorové palivá – benzín a nafta, elektrická energia, uhlie, plyn, alkoholické nápoje, tabakové výrobky).

 

2, Nielenže v každom zakúpenom výrobku a službe (potraviny, hygienické potreby, ubytovanie, energie, holič, telefón …) zaplatí občan DPH či aj spotrebnú daň, ktoré idú v prospech štátneho rozpočtu zamestnávateľskej krajiny, ale kúpou výrobku, resp. služby  pomáha aj domácim výrobcom týchto výrobkov a poskytovateľom služieb.

Pomáha tým, že zakúpením ich produktu alebo služby im pomáha vytvárať zisk, a daň z tohto zisku zasa napĺňa štátny rozpočet krajiny, v ktorej tento náš „emigrovaný“ občan pracuje. Tento vytvorený zisk dovoľuje výrobcovi nielen výrobu udržiavať, ale ju aj rozširovať a priberať ďaľších  zamestnancov, čo jednoznačne prospieva ekonomike zamestnávateľského štátu, pretože práca nových zamestnancov generuje tiež dane: daň zo mzdy, DPH a spotrebnú daň.

 

Teda kúpou výrobkov a služieb v cudzom štáte zabezpečuje náš „emigrovaný“ občan, ktorý je tam zamestnaný, prácu pre  výrobcu týchto výrobkov a poskytovateľa týchto služieb, a takto svojou spotrebou podporuje výrobu, t. j.  podporuje zamestnanosť v štáte, v ktorom je zamestnaný.

Časť peňazí zo svojej mzdy tak transformuje do miezd občanov zahraničného štátu.

A títo zo svojej mzdy tiež odvádzajú daň do štátneho rozpočtu svojej krajiny, kupujú si zo svojej mzdy výrobky a služby, z ktorých znova odvádzajú DPH, platia spotrebnú daň, a takto vlastne peniaze zo mzdy jedného človeka – nášho „emigrovaného“ občana“ – spotrebované na kúpu nejakého tovaru alebo služby v zahraničnom štáte, spúšťajú reťazovú reakciu odvádzania daní do štátneho rozpočtu ďaľšími občanmi tejto krajiny zamestnávajúcej nášho občana

 

Čiže takýmto spôsobom vlastne náš „emigrovaný“ občan pomáha ekonomike štátu, v ktorom sa zamestnal.

Nielenže odvádza daň zo svojej mzdy do štátneho rozpočtu cudzieho štátu, ale míňaním svojej mzdy na kúpu tovarov a služieb odvádza ďaľšie financie vo forme dane z pridanej hodnoty (DPH), ako aj spotrebnej dane z týchto výrobkov a služieb, do štátneho rozpočtu cudzej krajiny, a navyše kúpou výrobkov a služieb podporuje zachovanie a rast výroby a zamestnanosti v štáte, v ktorom pracuje.

Na tom, že náš občan pomáha plniť štátny rozpočet nie je nič zlé. Predsa napĺňanie ľubovoľného štátneho rozpočtu je dobrou vecou.

 

Čo už však nie je to najlepšie, to je to, že ide o napĺňanie, svojím spôsobom, nesprávneho rozpočtu.

Ide o napĺňanie nie toho rozpočtu, z ktorého sa vynakladali peniaze na jeho výchovu a vzdelávanie, ale toho, z ktorého sa na jeho výchovu a vzdelávanie nevynaložilo ani jedno euro a ktorý sa ani najmenšou mierou nepodieľa na spravodlivej kompenzácii nákladov vynaložených vynaložených v dlhodobom procese prípravy zahraničného občana na zapojenie sa do pracovného procesu.

 

Nasledujúci príspevok: „B10.6- Negatívny vplyv času a počtu odídených občanov na ekonomiku ich rodnej krajiny“

 

 

B12. 1- Haló . . . Nemci, Rakúšania, Švajčiari či Angličania, bezplatne vám vychovávame lekárov. A náklady bude za vás kto platiť?

09.04.2022

„V súčasnosti odchádza do zahraničia približne 20 percent končiacich absolventov lekárskych štúdií [1]. A dopyt po týchto absolventoch v zahraničí neutícha, naopak rastie. To znamená, že ak budú hospodársky silnejšie členské štáty EU potrebovať viac lekárov, stačí, ak absolventom lekárskych štúdií v novopristúpených štátoch EU ponúknu [...]

B11. 1- Chudáka zderieme aj z poslednej kože, a čím bohatší, tým viac sa mu klaniame, tým viac sa pred ním skláňame

15.03.2022

Štát, jeho predstavitelia a zástupcovia, naháňajú a trestajú za odkotúľavané šestáky každého, koho sa neboja, a pritom im unikajú zlatučké jagavé dukáty, ktoré patria nám všetkým, ktoré visia priamo pred nami, ako šťavňaté jabĺčka. Stačí len natiahnuť ruku a odtrhnúť ich. Ale o tie sa nehlásime. Nechceme vedieť, že máme na ne plný nárok. [...]

B11- Aj tí najbiednejší Slováci sa zložili na náklady 19 miliárd, ale zisk už berie Nemecko, Anglicko, Švajčiarsko a iní

09.03.2022

Keď v štátnej pokladnici, v štátnom rozpočte, chýbajú peniaze, tak sa to štát snaží dohnať buď zvýšením starých, alebo zavedením nových daní, rôznymi poplatkami za to, tamto či toto, novým zaťažením obyvateľov i podnikateľov. Hlavne drobných podnikateľov. Ale prečo sa najprv nepokúsime pozrieť, kde sa tie peniaze strácajú, kde odtekajú? [...]

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

Ivan Vlček

Kvôli čomu sme vlastne boli prizvaní do Únie? Kvôli úprimnej snahe o dobro pre všetkých alebo kvôli neskromnej snahe o výhody jedných na úkor druhých?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 64620x
Priemerná čítanosť článkov: 1539x

Autor blogu

Kategórie