B10. 9- Bolestné odčerpávanie pracovnej sily v kritických profesiach

28. januára 2022, Ivan Vlček, Nezaradené

Obsah predchádzajúceho príspevku: „B10.8- Medzištátna pracovná migrácia a novopristúpené členské štáty Únie“. Proces odčerpávania občanov z krajín bývalého Východného bloku začal už začiatkom 90-tych rokov, ale svoj najväčší rozmach nadobudol po vstupe viacerých krajín Východnej Európy do EU v r. 2004.

————————————————————————————————————–

 

Vstupom niektorých krajín Východnej Európy do EU v r. 2004 (Česko, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Poľsko,  Slovensko, Slovinsko) za začínajú objavovať prvé problémy v ekonomikách novopristúpených členských štátov, problémy spojené s odchodom ich produktívnych občanov za prácou do zahraničia.

Postupne začínajú narastať počty odchádzajúcich občanov v takých profesiach, ktoré ani pred vstupom do EU nevykazovali nejaké nadbytočné množstvo pracovníkov.

 

Prvé nepríjemnosti a problémy začína signalizovať zdravotníctvo. Ekonomiky  novopristúpených štátov EU nemajú šancu ponúknuť  lekárom platy porovnateľné s platmi na Západe, a ani zodpovedajúce možnosti sebarealizácie.

Lekári, hlavne tí mladší, začínajú po ukončení štúdií masovo odchádzať, a zamestnávajú sa v krajinách Západnej Európy, ktoré môžu oveľa lepšie splniť ich finančné nároky, ako aj zabezpečiť ich odborný rast.

Masívny odchod lekárov negatívne postihuje všetky novopristúpené štáty EU, ale v niektorých krajinách – Rumunsko – nadobúda priam tragický rozmer.

 

Postupne sa však tento nedostatok odborníkov presúva aj do iných profesií, takých ako zdravotné sestry, informatici, konštruktéri a i.

Zamestnávanie sa v západných krajinách, v deväťdesiatych rokoch minulého storočia chápané ako vynikajúca možnosť pomôcť ekonomicky slabším krajinám bývalého Východného bloku s nezamestnanosťou vzniknutou ako následok rozbitia priemyselnej infraštruktúry častokrát amatérsky naplánovanou a diletantsky prevedenou privatizáciou, a ešte viac dofušovanou reštrukturalizáciou sprivatizovaných podnikov, sa po r. 2004 – po vstupe nových štátov do EU – pre ekonomiky novopristúpených členských štátov stáva čoraz väčšou nočnou morou.

Nočnou morou, ktorá systematicky odčerpáva občanov z ekonomík ich domovských krajín.

 

Nočnou morou, ktorá nielenže bezplatne – bez akejkoľvek kompenzácie nákladov vynaložených počas dlhodobej prípravy odčerpávaných občanov na zapojenie sa do pracovného procesu, teda bez akejkoľvek kompenzácie nákladov vynaložených v dlhodobom procese výchovy a vzdelávania týchto občanov – odčerpáva pracovníkov z ich rodných štátov, ale zároveň v týchto novopristúpených členských krajinách spôsobuje aj čoraz väčšie problémy s nedostatkom pracovnej sily.

 

Nasledujúci príspevok: „B10.10- Globalizačný proces“