Založ si blog

B9. 3. 2- Kto je zodpovedný za zlú situáciu v zdravotníctve?

Predchádzajúci príspevok: B9.3.1- „Negatívne dôsledky odchodu lekárov a zdravotných sestier do  zahraničia“. Zo Slovenska každoročne odchádza za prácou do zahraničia množstvo lekárov a zdravotných sestier. Zhoršuje to situáciu pacientov v našej rodnej krajine.

—————————————————————————————————–

Samozrejme, posúvanie termínov, tak vyšetrení, ako aj operácií, vedie mnoho ráz  k ďaľším nepríjemným  – častokrát nevratným – dôsledkom pre zdravie postihnutého jedinca. A keby tu šlo  o predlžovanie týchto múk, bolestí, nepríjemných pociťovateľných stavov  len v rade dní, ale tu ide o ich natiahnutie nie o týždne, ale o dlhé mesiace, a často aj roky.  Kto spôsobil tú situáciu? Kto je za ňu zodpovedný? Spôsobil to on? On, občan, ktorý  každý mesiac, celý svoj život poctivo platí štátu povinné zdravotné poistenie?

Občan, ktorý zo svojho častokrát biedneho platu, prostredníctvom dane odvádzanej z tohto platu, prispieva aj na vzdelávanie ďaľších lekárov, nevyhnutných na zabezpečenie správnej činnosti zdravotníctva v svojej rodnej krajine? On, ktorý málokedy niečo od zdravotného systému potreboval a teraz – keď potrebuje – tak musí v bolestiach čakať? Je to jeho vina? Alebo je chyba niekde inde? Kde …? Kde sa stala chyba …? Kto za ňu môže …?

Či za ňu môže ten lekár, ktorý odišiel po skončení štúdií do zahraničia, pretože tam vidí nielen perspektívnejšie platové možnosti, ale aj perspektívnejšie podmienky  pre svoj ďalší rozvoj? Lekár, ktorý tak ako mnohí mladí ľudia plní nadšenia, odhodlania a entuziazmu už počas štúdií dúfa v to, že v svojej profesii bude nie dobrý, ale že bude vynikajúci odborník? Ktorý úprimne túži vracať zdravie ľuďom, vracať to zdravie, ktorého nevyčísliteľnú hodnotu si s pribúdajúcim vekom uvedomujeme čoraz viac a viac? Ktorý túži, tak ako každý mladý človek, vyniknúť v svojom budúcom povolaní a dosiahnuť výsledky, ktoré mu prinesú satisfakciu v podobe čo najväčšieho množstva vyliečených ľudí?

Ktorý vie, že čím bude odborne zdatnejší, tým bude viac pripravenejší popasovať sa s chorobami svojich pacientov. Ktorý vie, že šancu na statie sa takýmto lekárom má jedine na pracovisku, ktoré mu zaručuje maximálne podmienky na rozvitie jeho štúdiom získaných schopností, zručností a talentu, ktoré mu zaručuje maximálne podmienky na jeho profesnú činnosť. A ktorý taktiež vie, že, bohužiaľ, zdravotné zariadenia v jeho rodnej krajine majú častokrát ďaleko do poskytnutia kvalitných podmienok na jeho prácu a na jeho odborný rast, finančné ohodnotenie už ani nespomínajúc.

 

Nie, nie, ….tento mladý čerstvovyštudovaný lekár nie je na vine. On odchádza z krajiny nielen kvôli finančnému ohodnoteniu, ale hlavne kvôli možnosti ďaľšieho profesného rastu, kvôli možnosti lepšej sebarealizácie, možnosti lepšie sa uplatniť  v svojej profesii na pracovisku, ktoré mu túto možnosť ponúka. Bohužiaľ – pre našu škodu – pracoviská v krajinách západnej Európy poskytujú oveľa lepšie možnosti tak odborného rastu, ako aj finančného ohodnotenia v porovnaní s možnosťami nášho chorého zdravotníctva. Tento mladý lekár odchádza kvôli možnosti stať sa naozaj čo najlepším lekárom – odborníkom, a tak následne byť čo najviac nápomocným chorému človeku. V zmysle Hippokratovej prísahy.

Nie, vina nie je v ňom. Vina je niekde inde. V niekom úplne inom. Nie v tom mladom lekárovi, odchádzajúcom do zahraničia, od ktorého chcú vrátiť peniaze za štúdium, mysliac si, že by sa tým vrátením peňazí niečo napravilo, niečo zmenilo k lepšiemu. Nevidiac, že problém  spočíva v niečom úplne inom.

 

Nasledujúci príspevok: „B9.3.3- Stresujúca situácia lekárov a zdravotných sestier“

B12. 1- Haló . . . Nemci, Rakúšania, Švajčiari či Angličania, bezplatne vám vychovávame lekárov. A náklady bude za vás kto platiť?

09.04.2022

„V súčasnosti odchádza do zahraničia približne 20 percent končiacich absolventov lekárskych štúdií [1]. A dopyt po týchto absolventoch v zahraničí neutícha, naopak rastie. To znamená, že ak budú hospodársky silnejšie členské štáty EU potrebovať viac lekárov, stačí, ak absolventom lekárskych štúdií v novopristúpených štátoch EU ponúknu [...]

B11. 1- Chudáka zderieme aj z poslednej kože, a čím bohatší, tým viac sa mu klaniame, tým viac sa pred ním skláňame

15.03.2022

Štát, jeho predstavitelia a zástupcovia, naháňajú a trestajú za odkotúľavané šestáky každého, koho sa neboja, a pritom im unikajú zlatučké jagavé dukáty, ktoré patria nám všetkým, ktoré visia priamo pred nami, ako šťavňaté jabĺčka. Stačí len natiahnuť ruku a odtrhnúť ich. Ale o tie sa nehlásime. Nechceme vedieť, že máme na ne plný nárok. [...]

B11- Aj tí najbiednejší Slováci sa zložili na náklady 19 miliárd, ale zisk už berie Nemecko, Anglicko, Švajčiarsko a iní

09.03.2022

Keď v štátnej pokladnici, v štátnom rozpočte, chýbajú peniaze, tak sa to štát snaží dohnať buď zvýšením starých, alebo zavedením nových daní, rôznymi poplatkami za to, tamto či toto, novým zaťažením obyvateľov i podnikateľov. Hlavne drobných podnikateľov. Ale prečo sa najprv nepokúsime pozrieť, kde sa tie peniaze strácajú, kde odtekajú? [...]

Ide o pravdu, Erik Tomáš

Tomáš v Ide o pravdu: Kandidáta na šéfa Hlasu by mal vybrať "otec - zakladateľ' Pellegrini. Peniaze z II. piliera nikomu nevezmeme

15.05.2024 11:00

Otázka voľby predsedu NR SR nie je témou dňa, čaká sa na výsledky eurovolieb, uviedol Erik Tomáš (Hlas).

Matúš Šutaj Eštok

Rezortu vnútra hrozí pokuta 100-tisíc eur za postup v prípade „čurillovcov"

15.05.2024 10:47

Minister Šutaj Eštok pre okolnosti poskytnutia ochrany tzv. čurillovcom podal dokonca trestné oznámenie.

Russia Ukraine War Murals Photo Gallery

Vykúpi sa časť Ukrajincov z odchodu na front? Bývalý veliteľ slávneho pluku vystríha, že vojna by bola len pre chudobných

15.05.2024 10:00

Obrovská mobilizácia, ktorá sa chystá na Ukrajine, si vyžiada veľa peňazí. Na platy vojakov však štát nemôže dať ani jeden dolár z medzinárodnej pomoci.

Most v bratislavskej Vrakuni

Bratislavu čaká skúška trpezlivosti. Frekventovaný most, ktorým denne prejde 20-tisíc áut, budú opravovať a uzavrú

15.05.2024 10:00

Rekonštrukcia jedného z mostov nad Malým Dunajom výrazne ovplyvní dopravu.

Ivan Vlček

Kvôli čomu sme vlastne boli prizvaní do Únie? Kvôli úprimnej snahe o dobro pre všetkých alebo kvôli neskromnej snahe o výhody jedných na úkor druhých?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 65787x
Priemerná čítanosť článkov: 1566x

Autor blogu

Kategórie