Založ si blog

B6- Štát ako zabezpečovateľ pracovnej sily

Predchádzajúci príspevok: B5.2- Na kompenzácii nákladov by sa mala podieľať zamestnávateľská krajina“. Na kompenzácii nákladov vynaložených v dlhodobom procese prípravy občana na zapojenie sa do pracovného procesu – teda vynaložených v dlhodobom procese výchovy a vzdelávania občana – by sa mala podieľať krajina, ktorá tohto občana zamestnáva v svojej ekonomike.

 ————————————————————————————————————-

Čiže zárukou príjmov štátnej pokladnice je príprava občana na pracovný proces formou jeho dlhodobej výchovy (zabezpečovaná na náklady rodičov) a formou dlhodobého vzdelávania (zabezpečované na náklady štátu). Čím viac občanov sa pripraví do pozície „pracovník“, teda čím viac občanov bude pripravených na vykonávanie pracovnej činnosti, tým väčší príjem v podobe dane z ich miezd môže štát očakávať po ich zapojení sa do pracovného procesu. Samozrejme, len za predpokladu, že sa občania zamestnajú na území svojej rodnej krajiny.

Zamestnávateľovi je úplne jedno či pracovník pochádza z radov domáceho obyvateľstva, alebo či pochádza zo zahraničia. On totiž potrebuje pracovníka, ktorý mu pomocou svojich schopností a zručností zabezpečí v pracovnom procese  vznik zisku. Keď nebude mať zamestnávateľ tohto pracovníka k dispozícii, tak nemôže vzniknúť ani mzda pracovníka. A keď nebude mzdy, no tak sa do štátneho rozpočtu nemôže odviesť daň zo mzdy, a tak isto sa nemôžu odviesť ani odvody na dôchodkové a zdravotné poistenie a nebude sa generovať ani daň z pridanej hodnoty a spotrebná daň v procese spotreby mzdy pri kúpe výrobkov či zaplatení služieb.

 

Teda štát sa musí postarať – na svoje náklady – o to, aby zamestnávateľ takéhoto pracovníka k dispozícii mal, pretože len a len práca tohto pracovníka, vykonávaná v prospech  zamestnávateľa, je zárukou príjmu štátnej pokladnice vo forme dane zo mzdy tohto pracovníka. Zabezpečenie pracovníka pre zamestnávateľa je teda nepísanou povinnosťou štátu voči tomuto zamestnávateľovi. Je to predsa v jeho vlastnom záujme, je to v záujme každého štátu. Ak si túto povinnosť štát nesplní, t. j. nezabezpečí pracovníka pre potreby zamestnávateľa, pracovníka, ktorý prešiel dlhodobým procesom výchovy a vzdelávania, tak vlastne štát ochudobní sám seba, ochudobní štátny rozpočet o budúci  príjem vo forme dane zo mzdy tohto pracovníka. 

A takéhoto pracovníka môže štát zabezpečiť dvoma možnými spôsobmi:

  1. Buď investuje náklady do prípravy občana z radov vlastného obyvateľstva a počas dlhodobého procesu výchovy a vzdelávania ho pripraví na zapojenie sa do pracovného procesu. A takto pripravený občan bude k dispozícii zamestnávateľovi.
  2. Ak štát nemá takéhoto pracovníka k dispozícii z radov vlastných občanov, tak ho zabezpečuje formou zamestnávania občanov iných krajín.

Nasledujúci príspevok: „B7- Stredoškolské vzdelanie – nevyhnutná podmienka na zapojenie sa do pracovného procesu“  

 

B12. 1- Haló . . . Nemci, Rakúšania, Švajčiari či Angličania, bezplatne vám vychovávame lekárov. A náklady bude za vás kto platiť?

09.04.2022

„V súčasnosti odchádza do zahraničia približne 20 percent končiacich absolventov lekárskych štúdií [1]. A dopyt po týchto absolventoch v zahraničí neutícha, naopak rastie. To znamená, že ak budú hospodársky silnejšie členské štáty EU potrebovať viac lekárov, stačí, ak absolventom lekárskych štúdií v novopristúpených štátoch EU ponúknu [...]

B11. 1- Chudáka zderieme aj z poslednej kože, a čím bohatší, tým viac sa mu klaniame, tým viac sa pred ním skláňame

15.03.2022

Štát, jeho predstavitelia a zástupcovia, naháňajú a trestajú za odkotúľavané šestáky každého, koho sa neboja, a pritom im unikajú zlatučké jagavé dukáty, ktoré patria nám všetkým, ktoré visia priamo pred nami, ako šťavňaté jabĺčka. Stačí len natiahnuť ruku a odtrhnúť ich. Ale o tie sa nehlásime. Nechceme vedieť, že máme na ne plný nárok. [...]

B11- Aj tí najbiednejší Slováci sa zložili na náklady 19 miliárd, ale zisk už berie Nemecko, Anglicko, Švajčiarsko a iní

09.03.2022

Keď v štátnej pokladnici, v štátnom rozpočte, chýbajú peniaze, tak sa to štát snaží dohnať buď zvýšením starých, alebo zavedením nových daní, rôznymi poplatkami za to, tamto či toto, novým zaťažením obyvateľov i podnikateľov. Hlavne drobných podnikateľov. Ale prečo sa najprv nepokúsime pozrieť, kde sa tie peniaze strácajú, kde odtekajú? [...]

Antony Blinken, vojna na Ukrajine

Blinken vyjadril podporu Ukrajine s gitarou v ruke, zahral si v kyjevskom bare

15.05.2024 02:10

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odkázal Ukrajincom, že za slobodu ich krajiny bojujú nielen USA, ale aj veľká časť sveta.

Migranti, utečenci

Maďarsko nemieni akceptovať kvóty na prijímanie migrantov

14.05.2024 22:39

Maďarsko neakceptuje nanucovanie kvót na prijímanie migrantov a spolu s ďalšími krajinami nevykoná opatrenia migračného paktu.

fico, žiga, danko, taraba

Zákon o FPU prešiel, aj keď nie je dohoda. Medzi Hlasom a SNS to iskrí: Danko chce koaličnú radu, Žiga napomenul Michelka

14.05.2024 19:15

Líder SNS Andrej Danko chce zvolať koaličnú radu o tom, ako bude koalícia fungovať po odchode Petra Pellegriniho. Je nespokojný, že nevie meno jeho nástupcu.

Polanski, Lewisová

Francúzsky súd oslobodil režiséra Polanského v kauze ohovárania

14.05.2024 17:54

Polanski sa podľa žalujúcej herečky dopustil ohovárania tým, že ju v roku 2019 v rozhovore pre médiá označil za klamárku, pretože ho v minulosti obvinila zo znásilnenia.

Ivan Vlček

Kvôli čomu sme vlastne boli prizvaní do Únie? Kvôli úprimnej snahe o dobro pre všetkých alebo kvôli neskromnej snahe o výhody jedných na úkor druhých?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 65773x
Priemerná čítanosť článkov: 1566x

Autor blogu

Kategórie