Založ si blog

B9. 3. 4- Lákanie mladých ľudí na štúdiá do krajín Západnej Európy

Obsah predchádzajúceho príspevku: „B9.3.3- Stresujúca situácia lekárov a zdravotných sestier“. V dôsledku odchodu lekárov a zdravotných sestier do zahraničia sú preťažovaní tí lekári a zdravotné sestry, ktorí tu zostávajú.

——————————————————————————————————————————–

V súčasnosti veľa ekonomicky bohatších členských i nečlenských štátov EU ponúka našim stredoškolským študentom – prostredníctvom inzerátov v rôznych médiách – informácie o možnosti lekárskych štúdií v týchto krajinách. Ponúkajú im možnosť štúdií na kvalitne vybavených školách – lekárskych fakultách, či možnosť získania skúseností v zahraničnom prostredí, a ich následného využitia pri návrate do rodného štátu. V podstate to vyznieva ako fantastická pomoc týchto štátov v podobe bezplatných štúdií našim študentom. Áno, pre týchto mladých ľudí je veľmi príťažlivou možnosť získania lekárskeho vzdelania v cudzom jazyku, pri lepšej kvalite výučby.

Bohužiaľ, treba však dodať, že absolventi týchto zahraničných štúdí sa po vyštudovaní s vysokou pravdepodobnosťou už nevrátia do svojej rodnej krajiny. Je to prirodzené  hlavne z dvoch príčin:

 

  1. Ak absolventi lekárskych štúdií vyštudujú daný lekársky odbor v zahraničí v cudzom jazyku, tak by museli po návrate domov absolvovať skúšky, ktoré by boli potvrdením, že problematiku daného odboru ovládajú aj v rodnom jazyku, teda, že v ňom ovládajú lekársku terminológiu. Vyžadovanie týchto skúšok je logické a vyplýva z faktu, že lekár musí ovládať lekársku terminológiu v rodnom jazyku svojich pacientov. Táto prekážka by sa dala ešte zvládnuť prípadným doučením sa potrebnej terminológie a následných skúšok, ktoré to potvrdia.
  2. Ťažko si však možno predstaviť, že niekto, kto vyštuduje lekársku fakultu v Anglicku, Nemecku alebo Dánsku, si po ukončení týchto štúdií bude hľadať prácu na Slovensku za mzdu odpovedajúcu platu lekára na Slovensku. Nikto nepôjde späť z krajiny, kde má lekár nástupný plat niekoľkokrát vyšší než v rodnej krajine, nikto netúži vrátiť sa späť z krajiny, v ktorej je už ten nástupný plat taký, že silne motivuje mladých lekárov k odchodu do zahraničia.

 

A zahraničné štáty o tomto veľmi dobre vedia, a preto občanom novopristúpených členských krajín EU ponúkajú možnosť takýchto bezplatných štúdií na ich lekárskych fakultách. Pretože vedia, že je len veľmi malá pravdepodobnosť, že občan z týchto novopristúpených krajín sa po ukončení lekárskych štúdií bude chcieť vrátiť pracovať do svojej rodnej vlasti. Vedia, že tento mladý človek po ukončení štúdií v ich krajine zostane s vysokou pravdepodobnosťou pracovať v ich ekonomike, v ich zdravotnom systéme. A takýmto spôsobom si tieto krajiny riešia akútny nedostatok lekárov v svojich krajinách.

Možnosť vzdelávania formou lekárskych či iných štúdií v bohatších členských krajinách Únie umožní mladým ľuďom na jednej strane  získať kvalitné vzdelanie v príslušnom lekárskom odbore či špecializácii, no na strane druhej je táto ochota zo strany bohatších členských krajín Únie z veľkej časti len kozmetickou úpravou ich snahy o bezplatné získanie tak nedostatkových talentovaných mladých ľudí vychovaných a vzdelaných len na náklady svojich rodných krajín, na náklady novopristúpených členských krajín Únie.

 

Bohatšie členské krajiny Únie zarobia už len na tom, že náklady na výchovu a vzdelávanie týchto mladých ľudí od narodenia až do ukončenia strednej školy – ktoré len na Slovensku dosahujú  minimálnu hodnotu 82 000 eur [1] – znášajú rodičia a rodná krajina tohto mladého človeka. Čiže tieto náklady, ktoré by ináč museli investovať v prípade štúdií občana z radov vlastného obyvateľstva, sú ich čistým ziskom, sú peniazmi, ktoré ušetria svojej štátnej pokladnici. Celá investícia zahraničného štátu sa tak zúži len na financovanie štúdií na lekárskej fakulte, a táto investícia mu zabezpečí lekára pre potreby jeho ekonomiky, pre potreby jeho občanov, pre potreby jeho zdravotníctva.

 

[1] https://ivlcek.blog.pravda.sk/2021/12/28/b4-3-hodnota-nakladov-vynalozenych-na-vychovu-a-vzdelavanie-pracovnika/

 

Nasledujúci príspevok: „B9.3.5- Odchod lekára do zahraničia znamená stratu pre rodnú krajinu“

B12. 1- Haló . . . Nemci, Rakúšania, Švajčiari či Angličania, bezplatne vám vychovávame lekárov. A náklady bude za vás kto platiť?

09.04.2022

„V súčasnosti odchádza do zahraničia približne 20 percent končiacich absolventov lekárskych štúdií [1]. A dopyt po týchto absolventoch v zahraničí neutícha, naopak rastie. To znamená, že ak budú hospodársky silnejšie členské štáty EU potrebovať viac lekárov, stačí, ak absolventom lekárskych štúdií v novopristúpených štátoch EU ponúknu [...]

B11. 1- Chudáka zderieme aj z poslednej kože, a čím bohatší, tým viac sa mu klaniame, tým viac sa pred ním skláňame

15.03.2022

Štát, jeho predstavitelia a zástupcovia, naháňajú a trestajú za odkotúľavané šestáky každého, koho sa neboja, a pritom im unikajú zlatučké jagavé dukáty, ktoré patria nám všetkým, ktoré visia priamo pred nami, ako šťavňaté jabĺčka. Stačí len natiahnuť ruku a odtrhnúť ich. Ale o tie sa nehlásime. Nechceme vedieť, že máme na ne plný nárok. [...]

B11- Aj tí najbiednejší Slováci sa zložili na náklady 19 miliárd, ale zisk už berie Nemecko, Anglicko, Švajčiarsko a iní

09.03.2022

Keď v štátnej pokladnici, v štátnom rozpočte, chýbajú peniaze, tak sa to štát snaží dohnať buď zvýšením starých, alebo zavedením nových daní, rôznymi poplatkami za to, tamto či toto, novým zaťažením obyvateľov i podnikateľov. Hlavne drobných podnikateľov. Ale prečo sa najprv nepokúsime pozrieť, kde sa tie peniaze strácajú, kde odtekajú? [...]

Fico postrelenie prevoz BBX

Po atentáte na Fica sa Rooseveltka stala najstráženejšou budovou v krajine. Vraždiť pre politiku je choré, komentovali zhrození ľudia

15.05.2024 22:45

Záchranársky vrtuľník priletel s premíérom do Banskej Bystrice krátko pred šestnástou hodinou. Nosidlami ho potom okamžite transportovali na operačnú sálu.

Fico postrelenie prevoz

Politológovia: Atentát spoločnosť ešte viac radikalizuje. Politici sa musia zomknúť, nie tancovať na Ficovom lôžku

15.05.2024 20:00

Už teraz je jasné, že stredajší útok zmení Slovensko a bude mať obrovský vplyv na spoločnosť aj domácu politickú scénu.

juraj c. strelec

VIDEO: Prvé slová strelca na Fica. Podozrivý z atentátu vysvetľuje, prečo stlačil spúšť

15.05.2024 19:19

Na sociálnych sieťach sa šíri video, na ktorom podozrivý zo streľby na premiéra Roberta Fica hovorí o dôvodoch, pre ktoré sa rozhodol spáchať atentát.

NR SR: Rokovanie 12. a 13. schôdze

Z Moskvy sa už šíria konšpirácie. Ruskí politici pripúšťajú, že atentát na Roberta Fica má zahraničné pozadie

15.05.2024 18:45

Ruskí politici sa zmieňujú o sprisahaneckých teóriách. Jeden hovorí dokonca o výstrahe pre ďalších lídrov v EÚ, ktorí zmýšľajú podobne ako Robert Fico.

Ivan Vlček

Kvôli čomu sme vlastne boli prizvaní do Únie? Kvôli úprimnej snahe o dobro pre všetkých alebo kvôli neskromnej snahe o výhody jedných na úkor druhých?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 65798x
Priemerná čítanosť článkov: 1567x

Autor blogu

Kategórie