Založ si blog

B10. 2- Negatívum medzištátnej pracovnej migrácie

Obsah predchádzajúceho príspevku: „B10.1- Medzištátna pracovná migrácia – krátka história“. Pracovná migrácia z jedného miesta na druhé – nielen v rámci jednej krajiny, ale aj medzi krajinami – existuje už od vzniku ľudstva a jej intenzita je priamo úmerná rozvoju dopravy.

 —————————————————————————————————

 

Okrem pozitívnych prínosov (vyššia mzda, kvalitnejšia pracovná sebarealizácia, možnosť zamestnania sa v profesii, ktorá nie je vôbec alebo je len obmedzene  zastúpená v rodnej krajine, spoznávanie ďalekých krajín) je medzištátna pracovná migrácia spojená aj s jednou nepríjemnou skutočnosťou.

Skutočnosťou, ktorá sa  stáva čoraz väčšou nočnou morou pre skupinu štátov, z ktorej títo „emigrujúci“ občania odchádzajú do zahraničia za lepšou, či skôr lepšie platenou prácou.

 

Touto skutočnosťou je bezplatné či bezkompenzačné odčerpávanie pracovnej sily z hospodársky slabších krajín ekonomikami hospodársky vyspelejších krajín.

Bezplatné v tom zmysle, že kým jedny krajiny vynaložia značné náklady počas dlhodobej prípravy svojich občanov na ich zapojenie sa do pracovného procesu, tak iné krajiny využívajú týchto občanov v svojich ekonomikách ako pracovnú silu, bez toho, aby sa nejakým spôsobom snažili podieľať sa na spravodlivej kompenzácii nákladov vynaložených v dlhodobom procese výchovy a vzdelávania týchto občanov v ich rodných krajinách.

V Európe sa tento problém výraznejšie prejavil po r. 1989, po páde železnej opony.

 

Štáty Európy, ktorých väčšina patrí do EU, môžeme podeliť do dvoch charakteristických skupín:

a, Prvú skupinu tvoria štáty so silnejšími ekonomikami – Nemecko, Anglicko, Francúzsko, Luxembursko, Švajčiarsko, Nórsko, Dánsko, Belgicko, Holandsko, Rakúsko, Švédsko a i. Až na Švajčiarsko, Anglicko a Nórsko, ktoré nie sú členmi EU, tu ide v podstate  o staré členské štáty EU.

Jedná sa o krajiny, ktoré sú čistými príjemcami pracovnej sily, t. j. viac občanov z iných krajín do nich za prácou prichádza, než z nich ich rodných občanov do iných krajín za prácou odchádza.

 

b, Druhú skupinu štátov tvoria tie štáty strednej a východnej Európy, ktoré pristúpili do EU od r. 2004 (Bulharsko, Česko, Chorvátsko, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko).

Toto sú zasa čistí poskytovatelia pracovnej sily, t. j. viac občanov týchto krajín za prácou do iných krajín odchádza, než do nich z iných krajín prichádza.

 

 

Ekonomiky novopristúpených členských štátov Únie nie sú rozvinuté v takom stupni ako napr. ekonomiky Nemecka, Anglicka či Švajčiarska, a preto aj mzdy v novopristúpených členských krajinách EU sú v priemere niekoľkokrát nižšie. A práve preto, z dôvodu nižších miezd miezd, odchádzajú ich občania za lepšie platenou prácou do krajín Západnej Európy.

 

Nasledujúci príspevok: „B10.3- Odchod občana do zahraničia – finančná strata jeho rodnej krajiny“

 

B12. 1- Haló . . . Nemci, Rakúšania, Švajčiari či Angličania, bezplatne vám vychovávame lekárov. A náklady bude za vás kto platiť?

09.04.2022

„V súčasnosti odchádza do zahraničia približne 20 percent končiacich absolventov lekárskych štúdií [1]. A dopyt po týchto absolventoch v zahraničí neutícha, naopak rastie. To znamená, že ak budú hospodársky silnejšie členské štáty EU potrebovať viac lekárov, stačí, ak absolventom lekárskych štúdií v novopristúpených štátoch EU ponúknu [...]

B11. 1- Chudáka zderieme aj z poslednej kože, a čím bohatší, tým viac sa mu klaniame, tým viac sa pred ním skláňame

15.03.2022

Štát, jeho predstavitelia a zástupcovia, naháňajú a trestajú za odkotúľavané šestáky každého, koho sa neboja, a pritom im unikajú zlatučké jagavé dukáty, ktoré patria nám všetkým, ktoré visia priamo pred nami, ako šťavňaté jabĺčka. Stačí len natiahnuť ruku a odtrhnúť ich. Ale o tie sa nehlásime. Nechceme vedieť, že máme na ne plný nárok. [...]

B11- Aj tí najbiednejší Slováci sa zložili na náklady 19 miliárd, ale zisk už berie Nemecko, Anglicko, Švajčiarsko a iní

09.03.2022

Keď v štátnej pokladnici, v štátnom rozpočte, chýbajú peniaze, tak sa to štát snaží dohnať buď zvýšením starých, alebo zavedením nových daní, rôznymi poplatkami za to, tamto či toto, novým zaťažením obyvateľov i podnikateľov. Hlavne drobných podnikateľov. Ale prečo sa najprv nepokúsime pozrieť, kde sa tie peniaze strácajú, kde odtekajú? [...]

Policajná eskorta / Policajné auto / Polícia /

Polícia preveruje bombovú hrozbu na súdoch

29.04.2024 09:14

Oznamovateľ nešpecifikoval konkrétny súd.

Annalena Baerbocková

Baerbocková vyzýva na rozšírenie EÚ o krajiny západného Balkánu. Ide o šedú zónu využívanú Ruskom, tvrdí

29.04.2024 08:45

Medzi krajiny západného Balkánu sa radí Čierna Hora, Bosna a Hercegovina, Albánsko, Srbsko, Severné Macedónsko a Kosovo.

Kolumbíjska univerzita

Biely dom vyzval na pokojné protesty na amerických univerzitách

29.04.2024 08:25

Vlna demonštrácií sa začala na Kolumbijskej univerzite v New Yorku, rýchlo sa však rozšírila po celej krajine.

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

Ivan Vlček

Kvôli čomu sme vlastne boli prizvaní do Únie? Kvôli úprimnej snahe o dobro pre všetkých alebo kvôli neskromnej snahe o výhody jedných na úkor druhých?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 65065x
Priemerná čítanosť článkov: 1549x

Autor blogu

Kategórie