Založ si blog

B10. 3- Odchod občana do zahraničia – finančná strata jeho rodnej krajiny

Predchádzajúci príspevok: „B10.2- Negatívum medzištátnej pracovnej migrácie“.

——————————————————————————————————————–

Jav zväčšujúcej sa medzištátnej pracovnej migrácie, jav odchodu občanov krajín strednej a východnej Európy za prácou do ekonomicky bohatších krajín Západnej Európy, je charakteristický hlavne pre obdobie od začiatku 90-ych rokov minulého  storočia.

 

Bohužiaľ, odchod každého jedného občana za prácou do zahraničia predstavuje pre jeho rodičov a pre jeho rodný štát nielen stratu z hľadiska nákladov vynaložených na výchovu a vzdelávanie tohto občana, ale tento odchod znamená pre jeho rodnú krajinu aj veľkú finančnú stratu z pohľadu rôznych druhov potenciálne možných daní, ktoré by mohli napĺňať jej štátny rozpočet v prípade, ak by títo občania pracovali v ekonomike rodnej krajiny.

A ktoré sú to vlastne tieto potenciálne možné dane, tieto ušlé peniaze, tak životne dôležité pre každý štát. Životne dôležité preto,  lebo sú absolútne nevyhnutné pre chod štátu, pre jeho existenciu. O tieto potenciálne dane štát prichádza v prípade, ak jeho občan odíde pracovať do zahraničia.

 

Medzi najdôležitejšie dane, o ktoré štát takto prichádza, patrí: daň zo mzdy (daň z príjmu), daň z pridanej hodnoty (DPH) a spotrebná daň:

 

1. Daň zo mzdy (daň z príjmu)

Každý pracujúci občan prináša počas svojho produktívneho života do štátneho rozpočtu finančné prostriedky buď formou mesačného odvádzania daní zo svojej mzdy, ktorú dostáva za vykonanú prácu alebo ako podnikateľ odvádza v stanovených termínoch – obyčajne raz v roku – daň z dosiahnutého zisku.

2. Daň z pridanej hodnoty – DPH

Je to daň, ktorú platíme vždy pri kúpe ľubovoľného tovaru alebo služby. Táto daň je zahrnutá v cene každého tovaru alebo služby a platí ju ten, kto si tento tovar alebo službu kupuje (či si už kúpite žuvačku, potraviny, oblek, auto, jedlo v reštaurácii,  … dáte sa ostrihať  alebo si kúpite vstupenku na futbalový zápas), a ktorá tvorí najväčšiu časť príjmov štátnej pokladnice.

3. Spotrebná daň

Za niektoré výrobky, pevne určené štátom, sa platí tzv. spotrebná daň, ktorej veľkosť stanovuje štát. Táto daň je zahrnutá v cenách kupovaných výrobkov: motorové palivá (benzín, nafta), uhlie, elektrická energia, plyn, alkoholické nápoje a tabakové výrobky.

 

K cene výrobku zahrňujúcej spotrebnú daň sa pripočíta DPH, a až toto je výsledná predajná cena výrobku, ktorú zaplatí spotrebiteľ. Čiže kúpou takéhoto výrobku okrem DPH zaplatíte aj spotrebnú daň.

Tieto tri dane sú v podstate najdôležitejšou zložkou štátnych príjmov.

 

Kvôli informácii treba dodať, že každý občan, ktorý vlastní byt, dom, pozemok, stavbu, garáž a pod. platí tiež daň z nehnuteľnosti, ktorú odvádza v prospech obce alebo mesta, v ktorých býva.

V ďaľšom texte nebudeme o tomto druhu dane uvažovať.

 

Nasledujúci príspevok: B10.4- Investície do výchovy a vzdelávania občana ako zdroja budúceho príjmu štátu“

 

B12. 1- Haló . . . Nemci, Rakúšania, Švajčiari či Angličania, bezplatne vám vychovávame lekárov. A náklady bude za vás kto platiť?

09.04.2022

„V súčasnosti odchádza do zahraničia približne 20 percent končiacich absolventov lekárskych štúdií [1]. A dopyt po týchto absolventoch v zahraničí neutícha, naopak rastie. To znamená, že ak budú hospodársky silnejšie členské štáty EU potrebovať viac lekárov, stačí, ak absolventom lekárskych štúdií v novopristúpených štátoch EU ponúknu [...]

B11. 1- Chudáka zderieme aj z poslednej kože, a čím bohatší, tým viac sa mu klaniame, tým viac sa pred ním skláňame

15.03.2022

Štát, jeho predstavitelia a zástupcovia, naháňajú a trestajú za odkotúľavané šestáky každého, koho sa neboja, a pritom im unikajú zlatučké jagavé dukáty, ktoré patria nám všetkým, ktoré visia priamo pred nami, ako šťavňaté jabĺčka. Stačí len natiahnuť ruku a odtrhnúť ich. Ale o tie sa nehlásime. Nechceme vedieť, že máme na ne plný nárok. [...]

B11- Aj tí najbiednejší Slováci sa zložili na náklady 19 miliárd, ale zisk už berie Nemecko, Anglicko, Švajčiarsko a iní

09.03.2022

Keď v štátnej pokladnici, v štátnom rozpočte, chýbajú peniaze, tak sa to štát snaží dohnať buď zvýšením starých, alebo zavedením nových daní, rôznymi poplatkami za to, tamto či toto, novým zaťažením obyvateľov i podnikateľov. Hlavne drobných podnikateľov. Ale prečo sa najprv nepokúsime pozrieť, kde sa tie peniaze strácajú, kde odtekajú? [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

Ivan Vlček

Kvôli čomu sme vlastne boli prizvaní do Únie? Kvôli úprimnej snahe o dobro pre všetkých alebo kvôli neskromnej snahe o výhody jedných na úkor druhých?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 63897x
Priemerná čítanosť článkov: 1521x

Autor blogu

Kategórie