Založ si blog

B10. 9- Bolestné odčerpávanie pracovnej sily v kritických profesiach

Obsah predchádzajúceho príspevku: „B10.8- Medzištátna pracovná migrácia a novopristúpené členské štáty Únie“. Proces odčerpávania občanov z krajín bývalého Východného bloku začal už začiatkom 90-tych rokov, ale svoj najväčší rozmach nadobudol po vstupe viacerých krajín Východnej Európy do EU v r. 2004.

————————————————————————————————————–

 

Vstupom niektorých krajín Východnej Európy do EU v r. 2004 (Česko, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Poľsko,  Slovensko, Slovinsko) za začínajú objavovať prvé problémy v ekonomikách novopristúpených členských štátov, problémy spojené s odchodom ich produktívnych občanov za prácou do zahraničia.

Postupne začínajú narastať počty odchádzajúcich občanov v takých profesiach, ktoré ani pred vstupom do EU nevykazovali nejaké nadbytočné množstvo pracovníkov.

 

Prvé nepríjemnosti a problémy začína signalizovať zdravotníctvo. Ekonomiky  novopristúpených štátov EU nemajú šancu ponúknuť  lekárom platy porovnateľné s platmi na Západe, a ani zodpovedajúce možnosti sebarealizácie.

Lekári, hlavne tí mladší, začínajú po ukončení štúdií masovo odchádzať, a zamestnávajú sa v krajinách Západnej Európy, ktoré môžu oveľa lepšie splniť ich finančné nároky, ako aj zabezpečiť ich odborný rast.

Masívny odchod lekárov negatívne postihuje všetky novopristúpené štáty EU, ale v niektorých krajinách – Rumunsko – nadobúda priam tragický rozmer.

 

Postupne sa však tento nedostatok odborníkov presúva aj do iných profesií, takých ako zdravotné sestry, informatici, konštruktéri a i.

Zamestnávanie sa v západných krajinách, v deväťdesiatych rokoch minulého storočia chápané ako vynikajúca možnosť pomôcť ekonomicky slabším krajinám bývalého Východného bloku s nezamestnanosťou vzniknutou ako následok rozbitia priemyselnej infraštruktúry častokrát amatérsky naplánovanou a diletantsky prevedenou privatizáciou, a ešte viac dofušovanou reštrukturalizáciou sprivatizovaných podnikov, sa po r. 2004 – po vstupe nových štátov do EU – pre ekonomiky novopristúpených členských štátov stáva čoraz väčšou nočnou morou.

Nočnou morou, ktorá systematicky odčerpáva občanov z ekonomík ich domovských krajín.

 

Nočnou morou, ktorá nielenže bezplatne – bez akejkoľvek kompenzácie nákladov vynaložených počas dlhodobej prípravy odčerpávaných občanov na zapojenie sa do pracovného procesu, teda bez akejkoľvek kompenzácie nákladov vynaložených v dlhodobom procese výchovy a vzdelávania týchto občanov – odčerpáva pracovníkov z ich rodných štátov, ale zároveň v týchto novopristúpených členských krajinách spôsobuje aj čoraz väčšie problémy s nedostatkom pracovnej sily.

 

Nasledujúci príspevok: „B10.10- Globalizačný proces“

B12. 1- Haló . . . Nemci, Rakúšania, Švajčiari či Angličania, bezplatne vám vychovávame lekárov. A náklady bude za vás kto platiť?

09.04.2022

„V súčasnosti odchádza do zahraničia približne 20 percent končiacich absolventov lekárskych štúdií [1]. A dopyt po týchto absolventoch v zahraničí neutícha, naopak rastie. To znamená, že ak budú hospodársky silnejšie členské štáty EU potrebovať viac lekárov, stačí, ak absolventom lekárskych štúdií v novopristúpených štátoch EU ponúknu [...]

B11. 1- Chudáka zderieme aj z poslednej kože, a čím bohatší, tým viac sa mu klaniame, tým viac sa pred ním skláňame

15.03.2022

Štát, jeho predstavitelia a zástupcovia, naháňajú a trestajú za odkotúľavané šestáky každého, koho sa neboja, a pritom im unikajú zlatučké jagavé dukáty, ktoré patria nám všetkým, ktoré visia priamo pred nami, ako šťavňaté jabĺčka. Stačí len natiahnuť ruku a odtrhnúť ich. Ale o tie sa nehlásime. Nechceme vedieť, že máme na ne plný nárok. [...]

B11- Aj tí najbiednejší Slováci sa zložili na náklady 19 miliárd, ale zisk už berie Nemecko, Anglicko, Švajčiarsko a iní

09.03.2022

Keď v štátnej pokladnici, v štátnom rozpočte, chýbajú peniaze, tak sa to štát snaží dohnať buď zvýšením starých, alebo zavedením nových daní, rôznymi poplatkami za to, tamto či toto, novým zaťažením obyvateľov i podnikateľov. Hlavne drobných podnikateľov. Ale prečo sa najprv nepokúsime pozrieť, kde sa tie peniaze strácajú, kde odtekajú? [...]

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko vraj dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

bielorusko, cvičenia

Minsk bol napadnutý, odrazili sme útok z Litvy, tvrdí Bielorusko. Absolútny nezmysel, hlási Vilnius

25.04.2024 15:58

Takéto vyhlásenia je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti nám, ktoré nemajú nič spoločné s realitou, tvrdí Litva.

Drucker, Kažimír, Bodis

Rezort školstva sa spája s inovatívnym projektom FinQ. Cieľom spolupráce je zlepšiť finančnú gramotnosť žiakov

25.04.2024 15:51

Ide o súčasť širšieho úsilia podporiť inovácie vo vzdelávaní na základných i stredných školách.

Ivan Vlček

Kvôli čomu sme vlastne boli prizvaní do Únie? Kvôli úprimnej snahe o dobro pre všetkých alebo kvôli neskromnej snahe o výhody jedných na úkor druhých?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 64915x
Priemerná čítanosť článkov: 1546x

Autor blogu

Kategórie