Založ si blog

B10. 9- Bolestné odčerpávanie pracovnej sily v kritických profesiach

Obsah predchádzajúceho príspevku: „B10.8- Medzištátna pracovná migrácia a novopristúpené členské štáty Únie“. Proces odčerpávania občanov z krajín bývalého Východného bloku začal už začiatkom 90-tych rokov, ale svoj najväčší rozmach nadobudol po vstupe viacerých krajín Východnej Európy do EU v r. 2004.

————————————————————————————————————–

 

Vstupom niektorých krajín Východnej Európy do EU v r. 2004 (Česko, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Poľsko,  Slovensko, Slovinsko) za začínajú objavovať prvé problémy v ekonomikách novopristúpených členských štátov, problémy spojené s odchodom ich produktívnych občanov za prácou do zahraničia.

Postupne začínajú narastať počty odchádzajúcich občanov v takých profesiach, ktoré ani pred vstupom do EU nevykazovali nejaké nadbytočné množstvo pracovníkov.

 

Prvé nepríjemnosti a problémy začína signalizovať zdravotníctvo. Ekonomiky  novopristúpených štátov EU nemajú šancu ponúknuť  lekárom platy porovnateľné s platmi na Západe, a ani zodpovedajúce možnosti sebarealizácie.

Lekári, hlavne tí mladší, začínajú po ukončení štúdií masovo odchádzať, a zamestnávajú sa v krajinách Západnej Európy, ktoré môžu oveľa lepšie splniť ich finančné nároky, ako aj zabezpečiť ich odborný rast.

Masívny odchod lekárov negatívne postihuje všetky novopristúpené štáty EU, ale v niektorých krajinách – Rumunsko – nadobúda priam tragický rozmer.

 

Postupne sa však tento nedostatok odborníkov presúva aj do iných profesií, takých ako zdravotné sestry, informatici, konštruktéri a i.

Zamestnávanie sa v západných krajinách, v deväťdesiatych rokoch minulého storočia chápané ako vynikajúca možnosť pomôcť ekonomicky slabším krajinám bývalého Východného bloku s nezamestnanosťou vzniknutou ako následok rozbitia priemyselnej infraštruktúry častokrát amatérsky naplánovanou a diletantsky prevedenou privatizáciou, a ešte viac dofušovanou reštrukturalizáciou sprivatizovaných podnikov, sa po r. 2004 – po vstupe nových štátov do EU – pre ekonomiky novopristúpených členských štátov stáva čoraz väčšou nočnou morou.

Nočnou morou, ktorá systematicky odčerpáva občanov z ekonomík ich domovských krajín.

 

Nočnou morou, ktorá nielenže bezplatne – bez akejkoľvek kompenzácie nákladov vynaložených počas dlhodobej prípravy odčerpávaných občanov na zapojenie sa do pracovného procesu, teda bez akejkoľvek kompenzácie nákladov vynaložených v dlhodobom procese výchovy a vzdelávania týchto občanov – odčerpáva pracovníkov z ich rodných štátov, ale zároveň v týchto novopristúpených členských krajinách spôsobuje aj čoraz väčšie problémy s nedostatkom pracovnej sily.

 

Nasledujúci príspevok: „B10.10- Globalizačný proces“

B12. 1- Haló . . . Nemci, Rakúšania, Švajčiari či Angličania, bezplatne vám vychovávame lekárov. A náklady bude za vás kto platiť?

09.04.2022

„V súčasnosti odchádza do zahraničia približne 20 percent končiacich absolventov lekárskych štúdií [1]. A dopyt po týchto absolventoch v zahraničí neutícha, naopak rastie. To znamená, že ak budú hospodársky silnejšie členské štáty EU potrebovať viac lekárov, stačí, ak absolventom lekárskych štúdií v novopristúpených štátoch EU ponúknu [...]

B11. 1- Chudáka zderieme aj z poslednej kože, a čím bohatší, tým viac sa mu klaniame, tým viac sa pred ním skláňame

15.03.2022

Štát, jeho predstavitelia a zástupcovia, naháňajú a trestajú za odkotúľavané šestáky každého, koho sa neboja, a pritom im unikajú zlatučké jagavé dukáty, ktoré patria nám všetkým, ktoré visia priamo pred nami, ako šťavňaté jabĺčka. Stačí len natiahnuť ruku a odtrhnúť ich. Ale o tie sa nehlásime. Nechceme vedieť, že máme na ne plný nárok. [...]

B11- Aj tí najbiednejší Slováci sa zložili na náklady 19 miliárd, ale zisk už berie Nemecko, Anglicko, Švajčiarsko a iní

09.03.2022

Keď v štátnej pokladnici, v štátnom rozpočte, chýbajú peniaze, tak sa to štát snaží dohnať buď zvýšením starých, alebo zavedením nových daní, rôznymi poplatkami za to, tamto či toto, novým zaťažením obyvateľov i podnikateľov. Hlavne drobných podnikateľov. Ale prečo sa najprv nepokúsime pozrieť, kde sa tie peniaze strácajú, kde odtekajú? [...]

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

04.05.2024 21:52

Desiatky ľudí aj krajania zo Slovenska boli v sobotu poobede svedkami oblečenia bruselskej sochy Manneken Pis do detvianskeho kroja.

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu komplikuje požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Na mieste v týchto chvíľach stále prebieha zásah záchranných zložiek.

Sadiq Khan

Labourista Sadiq Khan bol tretíkrát po sebe zvolený za starostu Londýna. Ide o rekord

04.05.2024 19:32

Syn pakistanských prisťahovalcov vďaka dnešnému výsledku predstihol svojho predchodcu a bývalého premiéra Borisa Johnsona, ktorý bol vo funkcii dve volebné obdobia.

Germany Nazi Villa

Vilu šéfa Hitlerovej propagandy ponúkajú zadarmo. Ak sa nenájde záujemca, buldozéry ju zrovnajú so zemou

04.05.2024 19:00

V honosnej vile pri jazere Joseph Goebbels pracoval, oddychoval a aj sa zabával s milenkami. Prečo je niekdajšia luxusná nehnuteľnosť už dlhé roky neobývaná?

Ivan Vlček

Kvôli čomu sme vlastne boli prizvaní do Únie? Kvôli úprimnej snahe o dobro pre všetkých alebo kvôli neskromnej snahe o výhody jedných na úkor druhých?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 65317x
Priemerná čítanosť článkov: 1555x

Autor blogu

Kategórie