Založ si blog

B3. 4- Štát požaduje vrátenie nákladov vynaložených na štúdiá

Predchádzajúci príspevok: „B3.3- Náklady na štúdia má naozaj znášať absolvent?“ Je diskutované vymáhanie nákladov vynaložených štátom na vysokoškolské štúdiá tých absolventov, ktorí po ukončení štúdií odchádzajú za prácou do zahraničia, tou naozaj správnou cestou?

 ———————————————————————————

Z pohľadu štátu je jeho snaha o vrátenie peňazí vynaložených na štúdiá mladého človeka logickým krokom. On sa len bráni situácii, aby zo svojho rozpočtu financoval vzdelávanie tých budúcich odborníkov, a všeobecne pracovníkov rôznych profesií, ktorí chcú po skončení štúdií odísť pracovať do zahraničia. Ktorí tak budú vytvárať zisk zahraničnej firme, platiť dane a odvádzať odvody  cudziemu štátu, plniť cudzí štátny rozpočet. Odvádzať peniaze štátu, ktorý na ich vzdelávanie nevynaložil absolútne žiadne finančné prostriedky.

Predsa z týchto odídených občanov nemá počas doby ich zamestnávania sa v zahraničí ich rodná krajina žiadny úžitok, a nik jej počas tejto doby nevráti ani cent z nákladov vynaložených na ich vzdelávanie. Peniaze vynaložené na ich štúdiá sú tak vlastne neefektívne vynaloženými peniazmi, a v prípade dlhodobého, resp. trvalého odchodu týchto občanov do zahraničia sa zmenia na peniaze doslova vyhodené do vzduchu. Áno, doslova a do písmena sa na peniaze vyhodené do vzduchu zmenia dane spoluobčanov týchto občanov odídených do zahraničia, dane určené na ich vzdelávanie. Dane, z ktorých sa toto ich vzdelávanie platilo.

A nebola by tu iná možnosť? Iná možnosť návratu financií vynaložených štátom na štúdiá mladého občana, ktorý po ich ukončení odchádza za prácou do zahraničia? Neexistoval by nejaký iný variant riešenia tejto situácie oproti tým názorom, ktoré to chcú hodiť na plecia občana odchádzajúceho za prácou do zahraničia?

Áno, všetky tieto názory sa zhodujú v tom, že financie, vynaložené štátom na štúdiá občana, sa v prípade jeho odchodu za prácou do zahraničia viac či menej – v závislosti od dĺžky jeho pobytu v zahraničí – míňajú svojím účinkom a predstavujú pre ekonomiku jeho rodnej krajiny zbytočnú stratu. A taktiež, podľa veľkej časti týchto názorov, by mal náklady štátu na štúdiá odborníka znášať – či už úplne alebo čiastočne – občan odchádzajúci do zahraničia, absolvent vysokoškolských štúdií.

A stráca štát pri odchode odborníka – absolventa vysokej školy – za prácou do zahraničia, skutočne iba peniaze vynaložené na jeho vysokoškolské štúdiá? Stráca len tieto peniaze, len peniaze vynaložené na jeho vysokoškolské štúdiá?

 

Nasledujúci príspevok: „B4- Skutočné náklady vynaložené na výchovu a vzdelávanie budúceho pracovníka“

 

 

B12. 1- Haló . . . Nemci, Rakúšania, Švajčiari či Angličania, bezplatne vám vychovávame lekárov. A náklady bude za vás kto platiť?

09.04.2022

„V súčasnosti odchádza do zahraničia približne 20 percent končiacich absolventov lekárskych štúdií [1]. A dopyt po týchto absolventoch v zahraničí neutícha, naopak rastie. To znamená, že ak budú hospodársky silnejšie členské štáty EU potrebovať viac lekárov, stačí, ak absolventom lekárskych štúdií v novopristúpených štátoch EU ponúknu [...]

B11. 1- Chudáka zderieme aj z poslednej kože, a čím bohatší, tým viac sa mu klaniame, tým viac sa pred ním skláňame

15.03.2022

Štát, jeho predstavitelia a zástupcovia, naháňajú a trestajú za odkotúľavané šestáky každého, koho sa neboja, a pritom im unikajú zlatučké jagavé dukáty, ktoré patria nám všetkým, ktoré visia priamo pred nami, ako šťavňaté jabĺčka. Stačí len natiahnuť ruku a odtrhnúť ich. Ale o tie sa nehlásime. Nechceme vedieť, že máme na ne plný nárok. [...]

B11- Aj tí najbiednejší Slováci sa zložili na náklady 19 miliárd, ale zisk už berie Nemecko, Anglicko, Švajčiarsko a iní

09.03.2022

Keď v štátnej pokladnici, v štátnom rozpočte, chýbajú peniaze, tak sa to štát snaží dohnať buď zvýšením starých, alebo zavedením nových daní, rôznymi poplatkami za to, tamto či toto, novým zaťažením obyvateľov i podnikateľov. Hlavne drobných podnikateľov. Ale prečo sa najprv nepokúsime pozrieť, kde sa tie peniaze strácajú, kde odtekajú? [...]

Moment dopadu balistickej rakety na iracké mesto Erbil

Úder na Sýriu. Izrael zasiahol budovu bezpečnostných síl v Damasku

02.05.2024 23:01, aktualizované: 23:25

Sýrske štátne médiá o údere bezprostredne neinformovali.

ucla

USA: Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

02.05.2024 22:22

Polícia zlikvidovala barikády a začala vypratávať tábor demonštrantov.

trump

Ďalší útok na Kapitol? Výsledky volieb uznám, len ak budú čestné, uviedol Trump

02.05.2024 21:52

Podobné slová použil aj v rokoch 2016 a 2020.

Miloš Vučevič

Smer Moskva. Srbský parlament potvrdil novú vládu, na niektorých ministrov sú uvalené sankcie

02.05.2024 21:19

Vučevičovu vládu po búrlivej dvojdňovej rozprave podporilo 152 z 250 poslancov.

Ivan Vlček

Kvôli čomu sme vlastne boli prizvaní do Únie? Kvôli úprimnej snahe o dobro pre všetkých alebo kvôli neskromnej snahe o výhody jedných na úkor druhých?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 65247x
Priemerná čítanosť článkov: 1554x

Autor blogu

Kategórie