Založ si blog

B4- Skutočné náklady vynaložené na výchovu a vzdelávanie budúceho pracovníka

Predchádzajúci príspevok: „B3.4- Štát požaduje vrátenie nákladov vynaložených na štúdiá“. Štát má prirodzený záujem na tom, aby sa mu peniaze investované do vzdelávania mladých ľudí vrátili. Existuje nejaká možnosť splnenia tejto jeho požiadavky?

 ———————————————————————————————–

V médiách sa už veľakrát hovorilo o eventuálnych možnostiach riešenia situácie, keď odborník po ukončení vysokoškolských  štúdií odíde pracovať do zahraničia, a náklady na jeho vysokoškolské štúdiá sa tak z pohľadu štátu, ktorý tieto náklady platil, dostanú do roviny nie najefektívnejšie investovaných peňazí. Padajú rôzne návrhy, ako sa vysporiadať s touto nepríjemnou situáciou, padajú návrhy, ktorých cieľom je vyriešiť túto situáciu diskriminujúcu rodný štát odídeného odborníka, diskriminujúcu všetkých jeho spoluobčanov v rodnej krajine.

Drvivá väčšina týchto mediálnych článkov – ak nie všetky – sa však týka len riešenia nákladov posledného stupňa vzdelávania tohto odborníka, t. j. len riešenia nákladov vysokoškolských štúdií.

Prebiehajú rôzne diskusie a polemiky o tom, či, kým a akým spôsobom vracať náklady vynaložené na vysokoškolské štúdiá.

Ale nemali by byť tieto diskusie, tieto polemiky zamerané skôr smerom na vrátenie všetkých nákladov vynaložených počas prípravy občana na pracovnú činnosť, počas jeho prípravy na výkon danej profesie. Veď predsa výrobné náklady na výrobu výrobného prostriedku „odborník“ nezahŕňajú len náklady na vysokoškolské štúdiá.

Finančné náklady vynaložené na vysokoškolské štúdiá predstavujú  len menšiu časť celkových nákladov vynaložených na prípravu odborníka v danej profesii. Ktoré finančné náklady  teda vlastne vytvárajú náklady nevyhnutne vynaložené na to, aby bol občan pripravený vstúpiť do pracovného procesu, aby bol pripravený vykonávať prácu v danej profesii?

Skutočne, peniaze vynaložené štátom na vysokoškolské štúdiá tvoria len časť celkových nákladov, ktoré štát vynaložil na vzdelávanie vysokoškolsky vzdelaného odborníka. Do týchto celkových nákladov vynaložených na vzdelávanie vysokoškolského absolventa patria jednoznačne aj náklady vynaložené na vzdelávanie na základnej, a, samozrejme, aj na strednej škole. Predsa títo odídení, vysokoškolsky vzdelaní ľudia, museli absolvovať aj  základnú a strednú školu. Bez vzdelávania sa na základnej a strednej škole nemajú žiadnu šancu zvládnuť štúdiá na  vysokej škole. A náklady na základnú a strednú školu platí predsa štát, čiže platíme to my všetci, všetci občania našej krajiny. Formou daní, ktoré odvádzame do štátneho rozpočtu.

A týchto mladých ľudí musel počas ich   vzdelávania na základnej, strednej a vysokej škole niekto živiť, obliekať, museli mať možnosť niekde bývať, niekto im platil energie, vodu, cestovné do školy, atď. A toto zabezpečovali ich rodičia. Na svoje náklady.

Pozrime sa na túto problematiku trocha podrobnejšie.

 

Nasledujúci príspevok: „B4.1- Náklady rodičov na výchovu dieťaťa“

B12. 1- Haló . . . Nemci, Rakúšania, Švajčiari či Angličania, bezplatne vám vychovávame lekárov. A náklady bude za vás kto platiť?

09.04.2022

„V súčasnosti odchádza do zahraničia približne 20 percent končiacich absolventov lekárskych štúdií [1]. A dopyt po týchto absolventoch v zahraničí neutícha, naopak rastie. To znamená, že ak budú hospodársky silnejšie členské štáty EU potrebovať viac lekárov, stačí, ak absolventom lekárskych štúdií v novopristúpených štátoch EU ponúknu [...]

B11. 1- Chudáka zderieme aj z poslednej kože, a čím bohatší, tým viac sa mu klaniame, tým viac sa pred ním skláňame

15.03.2022

Štát, jeho predstavitelia a zástupcovia, naháňajú a trestajú za odkotúľavané šestáky každého, koho sa neboja, a pritom im unikajú zlatučké jagavé dukáty, ktoré patria nám všetkým, ktoré visia priamo pred nami, ako šťavňaté jabĺčka. Stačí len natiahnuť ruku a odtrhnúť ich. Ale o tie sa nehlásime. Nechceme vedieť, že máme na ne plný nárok. [...]

B11- Aj tí najbiednejší Slováci sa zložili na náklady 19 miliárd, ale zisk už berie Nemecko, Anglicko, Švajčiarsko a iní

09.03.2022

Keď v štátnej pokladnici, v štátnom rozpočte, chýbajú peniaze, tak sa to štát snaží dohnať buď zvýšením starých, alebo zavedením nových daní, rôznymi poplatkami za to, tamto či toto, novým zaťažením obyvateľov i podnikateľov. Hlavne drobných podnikateľov. Ale prečo sa najprv nepokúsime pozrieť, kde sa tie peniaze strácajú, kde odtekajú? [...]

Mária Kolíková

Kolíková návrh na svoje odvolanie vníma ako výkrik koalície: Kto sa nám postaví, pôjde dole

02.05.2024 17:57

Koaliční poslanci Kolíkovej vyčítajú aj to, že podpísala podnet na generálnu prokuratúru týkajúci sa zmeny štatútu SIS.

Robert Kaliňák

Krúpa má podozrenie, že Kaliňák koná v záujme cudzích zbrojárskych spoločností

02.05.2024 16:19

Krúpa avizoval, že téma sa možno bude riešiť aj na budúcotýždňovom výbore.

Belgium EU Summit

Všetci nacionalisti sú 'skrytí brexiteri', ničia každú krajinu. Zobuďte sa Európania, odkázal Macron

02.05.2024 16:11

Prieskumy volebných preferencií vo Francúzsku nateraz vedie krajne pravicové Národné združenie.

Nożykova synagóga

V Poľsku zadržali 16-ročného chlapca v súvislosti s podpaľačským útokom na synagógu

02.05.2024 15:34

Motív útoku na jedinú synagógu vo Varšave, ktorá prežila druhú svetovú vojnu, je nejasný. Podozrivý totiž odmietol vypovedať.

Ivan Vlček

Kvôli čomu sme vlastne boli prizvaní do Únie? Kvôli úprimnej snahe o dobro pre všetkých alebo kvôli neskromnej snahe o výhody jedných na úkor druhých?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 65223x
Priemerná čítanosť článkov: 1553x

Autor blogu

Kategórie