Založ si blog

B9. 1- Výrobná cena výrobného prostriedku „pracovník“

Predchádzajúci, obsahovo spojený príspevok: B9- Odchod občanov do zahraničia – finančná strata štátu“. Odchodom občana za prácou do zahraničia prichádza jeho rodná krajina o rôzne dane.

————————————————————————————————————————————–

Ako už bolo uvedené v predchádzajúcich príspevkoch, len na výchovu a vzdelávanie občana Slovenska do jeho 18. roku – zhruba do doby ukončenia stredoškolského štúdia – vynaložia jeho rodičia a štát sumu 82 000 eur [1].

Táto suma predstavuje len holé, skutočne len základné náklady vynaložené rodičmi na výchovu mladého človeka do 18. roku – 57 000 eur [2], spolu s nákladmi na vzdelávanie mladého človeka do jeho 18. roku – 25 000 eur [3]. Sú to vlastne minimálne náklady,  nevyhnutne  vynaložené na to, aby mal zamestnávateľ k dispozícii pracovníka schopného zapojiť sa do pracovného procesu.

V  sume, predstavujúcej náklady rodičov na výchovu dieťaťa – 57 000 eur – sú zahrnuté len priame peňažné výdavky rodičov na výchovu, vydané na stravu, oblečenie, bývanie, cestovné, energie, a i., do 18. roku života dieťaťa.  V tejto sume nie je zahrnuté ocenenie obrovského množstva času a energie, ktoré venujú svojmu dieťaťu rodičia pri jeho výchove, od jeho narodenia až do dovŕšenia 18. roku života.

V sume 82 000 eur takisto nie sú zahrnuté iné, štátom vynaložené náklady, ako napr.: prídavky na dieťa, zdravotné poistenie dieťaťa a i.

 

Tieto náklady – suma 82 000 eur, peniaze investované do mladého človeka do jeho 18 roku života – predstavujú výrobnú cenu výrobného prostriedku „pracovník“. Je to výrobná cena výrobného prostriedku „pracovník“, ktorý je už schopný zapojiť sa do pracovného procesu a v ďaľšej fáze svojho života sa stáva  aktívnou súčasťou ekonomického systému daného štátu. Svojou prácou prináša zisk svojmu zamestnávateľovi, odvodom  dane zo svojej mzdy prináša zasa zisk svojmu zamestnávateľskému štátu.

 

[1] https://ivlcek.blog.pravda.sk/2021/12/28/b4-3-hodnota-nakladov-vynalozenych-na-vychovu-a-vzdelavanie-pracovnika/

[2] https://ivlcek.blog.pravda.sk/2021/12/27/b4-1-naklady-rodicov-na-vychovu-dietata/

[3 https://ivlcek.blog.pravda.sk/2021/12/27/b4-2-charakter-celkovych-nakladov-vynalozenych-statom-na-vzdelavanie-vysokoskolskeho-odbornika/

 

Nasledujúci príspevok: B9.2- Odchod lekárov a zdravotných sestier do zahraničia“

 

 

 

B12. 1- Haló . . . Nemci, Rakúšania, Švajčiari či Angličania, bezplatne vám vychovávame lekárov. A náklady bude za vás kto platiť?

09.04.2022

„V súčasnosti odchádza do zahraničia približne 20 percent končiacich absolventov lekárskych štúdií [1]. A dopyt po týchto absolventoch v zahraničí neutícha, naopak rastie. To znamená, že ak budú hospodársky silnejšie členské štáty EU potrebovať viac lekárov, stačí, ak absolventom lekárskych štúdií v novopristúpených štátoch EU ponúknu [...]

B11. 1- Chudáka zderieme aj z poslednej kože, a čím bohatší, tým viac sa mu klaniame, tým viac sa pred ním skláňame

15.03.2022

Štát, jeho predstavitelia a zástupcovia, naháňajú a trestajú za odkotúľavané šestáky každého, koho sa neboja, a pritom im unikajú zlatučké jagavé dukáty, ktoré patria nám všetkým, ktoré visia priamo pred nami, ako šťavňaté jabĺčka. Stačí len natiahnuť ruku a odtrhnúť ich. Ale o tie sa nehlásime. Nechceme vedieť, že máme na ne plný nárok. [...]

B11- Aj tí najbiednejší Slováci sa zložili na náklady 19 miliárd, ale zisk už berie Nemecko, Anglicko, Švajčiarsko a iní

09.03.2022

Keď v štátnej pokladnici, v štátnom rozpočte, chýbajú peniaze, tak sa to štát snaží dohnať buď zvýšením starých, alebo zavedením nových daní, rôznymi poplatkami za to, tamto či toto, novým zaťažením obyvateľov i podnikateľov. Hlavne drobných podnikateľov. Ale prečo sa najprv nepokúsime pozrieť, kde sa tie peniaze strácajú, kde odtekajú? [...]

Zuzana Dolinková

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Dolinkovej

29.04.2024 15:42

Na odchod ministerky vidia viacero dôvodov, najmä ohrozovanie eurofondov a "netransparentné" rozhodnutie v súvislosti s výstavbou nemocnice na Rázsochách.

Vladimír Pčolinský

Súdny proces v kauze exšéfa SIS Pčolinského by sa mal začať 30. mája

29.04.2024 15:20

Pôvodné obvinenie Pčolinského zrušila Generálna prokuratúra SR

polícia, nehoda, motorka, kuriér

Namiesto brzdy šliapol na plyn. Motocyklista v Bratislave vpálil do pizzerie, zranil dve ženy

29.04.2024 15:06

K udalosti došlo v pondelok pred 11.30 h na Povrazníckej ulici.

Si Ťin-pching

Čínsky prezident Si Ťin-pching pricestuje 8. mája na štátnu návštevu Maďarska

29.04.2024 14:49

Čínska hlava štátu bude rokovať so Sulyokom a Orbánom o bilaterálnych politických, ekonomických a medzinárodných otázkach.

Ivan Vlček

Kvôli čomu sme vlastne boli prizvaní do Únie? Kvôli úprimnej snahe o dobro pre všetkých alebo kvôli neskromnej snahe o výhody jedných na úkor druhých?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 65086x
Priemerná čítanosť článkov: 1550x

Autor blogu

Kategórie